English Deutsch

Aankomst

Verblijfsduur

Brochure Aanvragen

Twentse paasgebruiken

Tradities zijn er om in ere te houden en dat is met Pasen duidelijk te merken. In verschillende Twentse dorpen vinden, voornamelijk op eerste paasdag, Twentse paasgebruiken plaats. Voor de doarpers de normaalste zaak van de wereld, voor mensen buiten het dorp iets minder vanzelfsprekend. Dat het bijzonder en gezellig is, is in ieder geval zeker. Of het nu om het paastak slepen in Denekamp gaat of om het Vlöggeln in Ootmarsum: u kijkt uw ogen uit!

Paastak slepen

Het is wat lastig om uit te leggen wat nu precies het paastak sleep inhoudt, maar we gaan het proberen. Het begint al ruim voor Pasen. Twee jongens die uit Denekamp komen, worden verkozen tot Judas en Iscariot. Judas de aanvoerder en Iscariot zijn helper.

Op eerste paasdag verzamelt tout Denekamp zich rond 13.00 uur bij de kerk. Vanuit daar vertrekt een hele grote groep, waaronder Judas en Iscariot, richting het Singraven. Daar wordt aan de kasteeleigenaar gevraagd om een paasstaak. Dit is een lange, rechte boomstam. De kasteeleigenaar neemt de stoet mee naar de desbetreffende boom, waar ze deze vervolgens omhakken. Het is de taak van Judas om zo hoog mogelijk in deze boom te klimmen, en om daar een touw te bevestigen waarmee de boom kan worden omgetrokken. Na het omhakken, wordt deze paasstaak met de top naar voren richting het centrum van Denekamp gesleept. Honderden mensen houden elkaars hand vast en vormen een keten. Zo moedigen zij de mannen (Poaskearls) aan om de boom voort te trekken. Dit gaat allemaal onder het genot van eeuwenoude paasliederen. Het doel is om de boom terug naar de kerk te slepen. Daar volgt een korte paasmis. Vervolgens wordt dTwentse paasgebruiken: paastak slepene boom naar het paasvuur geslepen en daar zal deze rechtop worden gezet. Vanaf dat moment begint het spektakel van het verkopen van de boom.

Het verkopen van de paasstaak is de taak van Judas. Hij moet de boom voor een zo hoog mogelijk bedrag verkopen. Hoe? Door middel van vragen en bieden. Dat gebeurt geheel in het Twentse dialect. Lukt het Judas niet de boom te verkopen? Dan wordt hij van de ladder afgehaald en mag Iscariot het proberen. Na het verkopen van de boom nodigt Judas iedereen uit om te komen genieten van het paasvuur dat om 20.00 uur begint.

Of u nu uit Twente komt of niet, dit is een fascinerend gebeuren en erg leuk om een keer bij te wonen.

 

Vlöggeln in Ootmarsum

Wat in Denekamp het paastak sleTwentse paasgebruiken: Vlöggelnpen is, is in Ootmarsum het Vlöggeln. Een erg bekend fenomeen waar Ootmarsum mede bekend om staat. Deze traditie staat zelfs op de nationale inventaris voor cultureel en immaterieel erfgoed in Nederland. De Ootmarsumse Poaskearls lope
n vanuit de paasweide naar het centrum en daar begint het Vlöggeln. De oudste Poaskearl legt zijn rechterhand op zijn rug en met zijn linkerhand pakt hij de hand van zijn kameraad. Deze pakt weer de hand van een andere Poaskearl en zo gaat het verder. De mannen lopen in volgorde van het aantal dienstjaren. Achter de Poaskearls komt de voorzanger en daarachter sluit jong en oud aan. Er vormt zich een lange slinger van mensen. Al zingend wandelen zij door de straten en steegjes van Ootmarsum. Aangekomen op de grote markt rolt de lange slinger aan mensen zich op. De paasliederen worden nog eenmaal gezongen, en ter afsluiting worden de kinderen onder luid hoerageroep opgetild.

Het is een gebeurtenis voor jong en oud en zeker ook als ‘buitenstaander’ leuk om een keer te ervaren. De camping biedt een perfecte uitvalsbasis, waar u na de paasgebruiken lekker tot rust kunt komen. Weet u nog niet wat u met Pasen moet gaan doen? Kom naar de Papillon en ervaar Pasen op een geheel nieuwe manier. Boek snel uw campingplaats of een van onze bungalows.

Zoek en Boek

Aankomst


Verblijfsduur

Vragen? Bel ons:
T: +31 (0)541 - 351670

De Nationale Toekomstprijs 2000